راهکارهای مقابله با هدر رفت آب در منزل
تعداد بازدید : 4
نگذارید آب از دستتان بچـکد!
نویسنده : سمیه محمدنیا حنایی روزنامه نگار
مشکل کمبود آب چند سالی است که در ایران گریبان گیر مردم شده است. طرح های انتقال آب از دریاهای اطراف نیز با آن که شاید در آینده سودمند باشد اما مرهمی برای درد این روزهای خشک ایران به شمار نمی آید. متاسفانه کشاورزان و دامداران سهم بیشتری از خسارت های کم آبی متحمل شده اند و گرانی این روزهای بازار میوه و سبزیجات، خبر از گسترش دامنه های کم آبی به دیگر اقشار جامعه می دهد. در این بین و هم جهت با نظرات کارشناسان بیشترین هدر رفت آب در بخش کشاورزی سنتی صورت می گیرد که با توجه به مخاطب این هفته نامه، سخن گفتن از آن بی فایده به نظر میرسد. اما بخش دیگری از هدر رفت در واحدهای غیر تولیدی و خانه ها اتفاق می افتد. موضوعی که می توان با اندکی تدبیر و کمی هم فداکاری از هدر رفت این مایه حیات جلوگیری کرد. در این مجال سعی می کنیم تا شما را با چند روش ساده و کاربردی آشنا کنیم.
دست به آچار شوید!
شیر آب هایی که چکه می کنند، می توانند در طولانی مدت آب بسیار زیادی را هدر دهند. بر طبق نظر کارشناسان اگر شیر آبی در هر 3 ثانیه یک قطره چکه کند. در طول 24 ساعت به اندازه 5 بطری آب معدنی آب هدر می رود. و اگر این خرابی به مدت 3 ماه ادامه پیدا کند، آب هدر رفته می تواند یک استخر بزرگ را پر کند! برای این که از این هدررفت جلوگیری کنید، همیشه شیرهای آب را بررسی کنید مخصوصا آن هایی که زیاد در معرض دیدتان نیستند. شاید باورتان نشود اما برای جلوگیری از میزان هدر رفت آب شما در بیشتر مواقع نیاز به یک واشر 500 تومانی و یک نوار تفلون هزار تومانی دارید.
به فکر تعویض شیرآلات باشید
اگر منزل تان قدیمی ساخت است و شیرآلات منزل هنوز از نوع چرخشی هستند بهتر است تا آن ها را با انواع اهرمی جایگزین کنید. فارغ از سختی کار با آن ها، تنظیم میزان فشار آب با انواع چرخشی دشوار است و همین باعث می شود تا تنظیم مناسب آب ، میزانی از آب اسراف شود. از طرفی چون باز و بسته کردن این شیرها کمی سخت است، در بیشتر مواقع افراد از بستن زود به زود آن ها منصرف می شوند و به همین راحتی آب گران بها به هدر می رود. در زیر قیمت برخی از شیرآلات بازار را می بینیم. درست است که شاید قیمت ها در این بازار کمی بالا باشد اما با توجه به هزینه های هدر رفت آب در بلند مدت سرشکن خواهد شد.
از کاهنده ها استفاده کنید
چند سالی است که کاهنده های مختلفی برای کاهش مصرف آب متداول شده اند. سر دوشی ها و سر شیری هایی که هوا را با آب مخلوط می کنند و باعث می شود، احساس پر فشاری آب به استفاده کننده دست بدهد و از باز کردن بیشتر شیر اجتناب کند. این سر شیری ها با دو مکانیسم مکانیکی و برقی در بازار وجود دارد. که بر طبق گفته بازاریابان این محصولات می تواند تا 40 درصد از آب مصرفی خانوار بکاهد. علاوه بر این، بسیاری نیز از سرشیرهای سنسور دار چشمی استفاده می کنند، در این مدل ها شیر آب در مواقعی که جسمی زیر شیر نباشد به سرعت قطع می شود که آن هم در مصرف کمتر آب نقش بسزایی دارد. در زیر قیمت برخی از این محصولات کاهنده را می بینیم.
خلاقیت به خرج دهید!
احتمالا شما هم با ایده خلاقانه ای که منتسب به ژاپنی ها شده و این روزها در دنیای مجازی دست به دست می شود، رو به رو شده اید. ایده جالبی که روشویی را روی مخزن آب توالت فرنگی قرار داده اند تا دور ریز آب حاصل از شستن دست ها، بعدها به عنوان آب داخل سیفون استفاده شود. شاید ما تا عملیاتی شدن و همه گیر شدن این ایده در ایران سال ها فاصله داشته باشیم اما با اندکی تدبیر می توانیم ما نیز از آب، استفاده های چندباره کنیم. یکی از این تدابیر می تواند آب دور ریز شست وشوی میوه و سبزیجات باشد. برای این منظور بهتر است میوه و سبزیجات را با آب خالی یا با محلول های ضد عفونی سازگار با محیط زیست شست وشو دهید و آب اضافی داخل تشت را با کمی زحمت پای گلدان ها یا باغچه خانه تان خالی کنید. یا می توانید مخزنی در خانه تعبیه کنید که آب های اضافی به جا مانده از آبپز کردن خوراکی ها، ته مانده کتری و سماور و... را در آن قرار دهید و به موقع از آن برای شستن حیاط، سرویس های بهداشتی و... استفاده کنید. یا این که می توانید با یک لوله کشی ساده آب هایی را که دارای مواد مضر زیست محیطی نیستند برای آبیاری و ... استفاده کنید.
چاله های آب خور را بیابید!
واقعیت این است که برخی از کارها و لوازم غیر ضروری باعث می شوند که آب شرب قابل ملاحظه ای به هدر برود.
یکی از این موارد انواع آکواریوم های خانگی است که هر چند ماه یک بار آب قابل ملاحظهای را هدر می دهد.
گفتن این که از داشتن چنین جذابیت دلنشینی خودتان را محروم کنید شاید خیلی منطقی نباشد، اما می توانید با تمهیداتی، آب آکواریوم را برای مدت طولانی تری تمیز و قابل استفاده برای ماهی نگه دارید. استفاده از غذاهای مناسب و حلال در آب، استفاده از تصفیه کننده های قوی با چند فیلتر جدا شونده و در نهایت قرار دادن فضای مجزا در کف آکواریوم برای کثیفیهای انباشته شده در کف، استفاده از محلول های تمیز و شفاف کننده آب، راهکارهایی است که آکواریوم داران را از تعویض دو ماهانه آب آکواریوم خلاص می کند.
کوتاه کردن زمان استحمام، استفاده نکردن از وان برای استحمام، استفاده از سر دوش های فشار شکن، استفاده از حداکثر ظرفیت ماشین لباس شویی و ظرف شویی از دیگر موارد کاهنده مصرف آب است که تقریبا کم و بیش با آن ها آشنایی دارید.