بررسی مقایسه ای شرکت های بیمه داخلی از نظر توانگری مالی
تعداد بازدید : 20
کدام شرکت بیمه بهتر است؟
نویسنده : راحله شعبانی نویسنده
در دهه 80 تأسیس شرکتهای بیمه رشد قابل توجهی یافت. تاکنون نزدیک به 30 شرکت بیمه در ایران مشغول فعالیت هستند. هر کدام با توجه به شرایط خود خطمشی و سیاستگذاریهای خاص خود را دارند و اهداف مخصوص به خود را در صنعت بیمه کشور دنبال میکنند. تمامی این شرکتها با کسب مجوز از بیمه مرکزی تحت نظارت این سازمان فعالیت بیمهای دارند. در این مقاله سعی کرده ایم تا حدودی شما را با این شرکتها آشنا کنیم.
شرکتهای بیمهای که اکنون در ایران مشغول فعالیت هستند به شرح زیر است:
بیمه آرمان
شرکت بیمه آرمان در زمستان سال 1390 شروع به کار کرد. این شرکت به عنوان یکی از شرکتهای ارائه کننده خدمات بیمه فعالیت خود را آغاز کرد و با تحت پوشش قرار دادن کارکنان شرکتهای مختلف توانست با گذشت دو سال و طبق آمار اعلامشده در پایان سال 1392 نزدیک به 1570 میلیارد ریال فروش بیمه در کشور انجام دهد.
بیمه آسماری
یکی از جدیدترین شرکت های بیمه، شرکت بیمه آسماری است که در اواخر سال 91 مجوزهای فعالیت خود را در منطقه تجاری آزاد کیش کسب کرده و با تمرکز بر فعالیتهای بیمهای در مناطق آزاد مشغول به فعالیت است. بیمه آسماری استثنائاً میتواند بیمه مسافرتی برای بیمهگذار در خارج از مناطق آزاد نیز صادر کند. بیمه آسماری دارای 8 شعبه فعال است که یکی در تهران و بقیه در مناطق آزاد کشور مشغول به فعالیت هستند. همچنین بیش از 60 نمایندگی بیمه آسماری در حال خدمترسانی و انجام امور بیمهای است.
بیمه آسیا
از قدیمیترین شرکت های بیمه میتوان به بیمه آسیا اشاره کرد. بیمه آسیا در سال 38 و در پی تصویب قوانین محدودیت برای شرکت های بیمه خارجی تأسیس شد و از همان تاریخ آغاز به کار کرد و تاکنون به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های بیمه با بیش از 200 نفر نیروی انسانی متخصص در حال فعالیت است. بیمه آسیا که از سال 88 به بخش خصوصی واگذار شد از معدود بیمههایی است که نقش اتکایی و حمایت بیمهای را نیز انجام میدهد.
حوزه فعالیتهای بیمه آسیا: بیمه آسیا علاوه بر فعالیتهای بیمهای و ارائه خدمات بیمه و پرداخت خسارات، در زمینه پذیرش بیمه اتکایی مؤسسات داخلی و خارجی مطابق با قوانین جمهوری اسلامی در شبکه فروش بیمه آسیا در تمامی روشهای فروش فعال است یعنی فروش از طریق کارگزار، نماینده و استارتآپهای بیمهای. بیمه آسیا مطابق آخرین گزارش این شرکت بیش از 100 شعبه فعال و نزدیک به 3000 نمایندگی فعال در کشور دارد که در انجام خدمات بیمهای شامل مشاوره و فروش بیمه و پرداخت خسارت مشغول فعالیت هستند.
بیمه ایران
بررسی تاریخچه این شرکت به نوعی بررسی تاریخ بیمه در ایران است چرا که با فاصله اندکی از ورود بیمه به ایران و فعالیت شرکت های بیمه خارجی، بیمه ایران با هدف ایجاد یک بیمه داخلی و100 در صد ایرانی تأسیس شد. در تاریخچه شکلگیری این شرکت که اولین شرکت بیمه ایرانی است دو ایرانی به اسم الکساندر آقایان و علیاکبر داور نقش بسیار مهمی داشتند و شرح مفصل آن در منابع مختلف با جزئیات بیان شده است. در این جا تنها به طور مختصر اشاره میکنیم که این شرکت در سال ۱۳۱۴ تأسیس شد و در ابتدا با مشکلات زیادی از قبیل تأمین بیمه اتکایی برای خود همراه بود. اما بعدها با تعطیلی شرکتهای خارجی و گشایش انواع شرکتهای بیمه ایرانی، نقش بیمه اتکایی را نیز ایفا میکرد تا در نهایت با تأسیس بیمه مرکزی این نقش به عهده بیمه مرکزی گذاشته شد و شرکت بیمه ایران تنها متمرکز به انجام خدمات بیمهای شد.
بیمه پارسیان
شرکت بیمه پارسیان که سهامگذاران عمده آن را بانک پارسیان و مجموعههای مرتبط تشکیل دادهاند در سال ۸۲ ثبت شد و در رشتههای مختلف بیمهای مشغول به خدماتدهی است.
بیمه پاسارگاد
بیمه پاسارگاد به پشتوانه گروه مالی پاسارگاد در سال ۱۳۸۵ موفق به دریافت مجوزهای لازم شده و از همان تاریخ در خصوص ارائه خدمات مختلف بیمهای در بازار بیمه ایران مشغول فعالیت است.
به رغم این که بیمه پاسارگاد قدمت چندانی ندارد اما شبکه فروش گستردهای دارد و در سراسر ایران مشغول ارائه خدمات این بیمه هستند. بیش از ۱۵ مدیریت منطقه و بیش از ۸۰ شعبه فعال و همچنین بیش از ۲۰۰۰ نمایندگی در سطح کشور تشکیل دهنده شبکه فروش بیمه پاسارگاد است. در کنار این میتوان به ۸۴۰۰ نماینده فروش بیمه عمر و آتیه پاسارگاد اشاره کرد که در حال خدمترسانی در این رشته بیمهای هستند به علاوه که ۵۵۰ کارگزار بیمه نیز با بیمه پاسارگاد همکاری میکنند.
بیمه دانا
یکی از شرکت های بیمه خصوصی و قدیمی شرکت بیمه داناست که در سال 1353 با همکاری یک شرکت انگلیسی تأسیس شد. بعد از انقلاب شرکتهای بیمه ملی اعلام شدند و در سال 67 این شرکتها باید با بیمه دانا ادغام میشدند. درآن زمان بیمه دانا باید به طور اختصاصی در زمینه بیمه اشخاص فعالیت میکرد تا این که در سال ۱۳۷۵ به آن اجازه داده شد تا مانند دیگر شرکتهای بیمه در زمینههای مختلف فعالیت داشته باشد و از سال ۱۳۷۶ به طور عملی این امر امکانپذیر شد.
بیمه زندگی خاورمیانه
بیمه زندگی خاورمیانه در سال ۱۳۹۵ آغاز به کار کرده است. تأسیس این بیمه در پی مطرح شدن ایده تأسیس یک شرکت تخصصی و با تمرکز بر بیمه عمر و زندگی انجام شده است. بیمه خاورمیانه تازه تأسیس است و هم اکنون تنها یک شعبه و ۱۴۰ نماینده در حال فعالیت هستند.
بیمه ملت
شرکت بیمه ملت در سال ۱۳۸۲ و در زمینه صدور انواع بیمه، ارزیابی خسارات، مدیریت ریسک و ارزیابی آن، بیمه الکترونیک، آموزش، بیمه اتکایی و صدور بیمهنامههای بینالمللی با همکاری شرکتهای خارجی تأسیس شد و تاکنون مشغول فعالیت است. شبکه فروش بیمه ملت را بیشتر از ۱۰۰۰ نماینده و ۴۰۰ نماینده بیمه عمر و زندگی و پنج شعبه در سطح کشور تشکیل میدهند.
موسسه بیمه متقابل کیش
این موسسه در سال ۱۳۹۰ مجوز خود را از بیمه مرکزی دریافت کرد و در زمینه بیمههای دریایی و با هدف پوشش بیمه شخص ثالث و جبران خسارت در این زمینه برای مالکان کشتی مشغول به فعالیت است. از جمله خدمات دیگر این بیمه میتوان به صدور ضمانتنامه و ارائه خدمات مشاورهای در زمینه بیمه به مالکان کشتی اشاره کرد.
نحوه مشاهده و دسترسی به تعرفه شرکتهای بیمه در هر رشته بیمه ای
هم اکنون نظام تعرفه هماهنگ حق بیمه فقط درباره رشته شخص ثالث خودرو اجرا می شود. در سایر رشته ها هر یک از شرکت ها نرخ سیستمی و نرخ رقابتی و جداگانه ای دارند. هر شرکت بسته به صلاحدید معاون فنی و بر اساس محاسبات اکچوئری های مورد اعتماد خود، نرخ سیستمی را تنظیم می کند. در بسیاری از موارد نرخ های به مراتب کمتر از نرخ سیستمی را به بیمه گذاران ارائه می کنند و البته این موضوع به دلیل رقابت شدید در صنعت بیمه است. نرخ حق بیمه تابعی از شدت و تواتر خسارت است. هزینه های بیمه گری و غیره نیز به آن افزوده می شود و حق بیمه خالص به دست می آید. حق بیمه خالص هم با مالیات ارزش افزوده و عوارض شهرداری جمع می شود و حق بیمه کل به دست می آید.
مقایسه توانگری مالی شرکتهای بیمه در سال ۹۷
شرکتهای بیمه بر اساس نسبت توانگری مالی، به پنج سطح تقسیم میشوند که سطح یک بالاترین و سطح ۵ پایینترین میزان تعهد مالی را نشان میدهد. برای این که این معیار قابل اتکا باشد، بهتر است در چندسال متوالی بررسی شود. در جدول، خلاصه وضعیت توانگری شرکتهای بیمه در سال ۹۷ آمده است.
رتبه شرکتهای بیمه در تأمین رضایت مشتری در شاخصهای رضایت
در شاخص تناسب شرایط بیمهنامه با نیاز مشتری، بیمه آسیا جایگاه اول را به خود اختصاص داده که نشان از مشتری مداری این شرکت دارد. همچنین بیمه ایران و دانا به ترتیب، رتبه دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. شرکتهای بیمه آرمان با رتبه ۱۹، بیمه سرمد با رتبه ۱۸ و بیمه تعاون با رتبه ۱۷ به ترتیب بدترین عملکرد در این شاخص را داشتند.
در شاخص پاسخ گویی، شرکت رازی بهترین و شرکت آرمان بدترین عملکرد را داشتند. شرکتهای آسیا و ایران به ترتیب بهترین رتبهها بعد از بیمه رازی را داشتند.
در شاخص ارائه اطلاعات مناسب به مشتری در هنگام خسارت بهترین عملکرد را شرکت آسیا و بدترین عملکرد را شرکت آرمان داشتند.در شاخص رضایت از حقبیمه پرداختی، بهترین عملکرد را بیمه تعاون و بدترین عملکرد را بیمه البرز داشتند. شرکتهای سرمد و رازی نیز به ترتیب رتبه دوم و سوم را به خود اختصاص دادند که بسیار مطلوب است. شرکتهای آرمان و سامان به ترتیب بدترین رتبه را در این شاخص بعد از بیمه البرز کسب کردند.
در شاخص سرعت و سادگی در پرداخت خسارت که برای مشتریان اهمیت زیادی دارد. بیمه آسیا رتبه یک، ایران دو و دانا رتبه سه را به خود اختصاص دادند. بدترین عملکرد نیز به ترتیب به شرکتهای آرمان، تعاون و سرمد تعلق دارد.