راهنمای سفر به جاذبه های گردشگری تربت حیدریه
تعداد بازدید : 11
سرزمین طبیعت و تاریخ
نویسنده : سمیه محمدنیا حنایی روزنامهنگار
تربت حیدریه برای ما مشهدی ها، بیشتر یک مقصد بین راهی است؛ به ویژه این که جاده های جنوبی را در پیش رو داشته باشیم. اما امروز به هزار و یک دلیل که مهم ترین آن ها نرخ سرسام آور بنزین و نبود تعطیلات چند روزه و پی درپی است، به سراغ جاذبه های گردشگری در تربت حیدریه رفته ایم تا شاید کنجکاوی تان را برای رفتن به این شهر باستانی اما نزدیک تحریک کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
تربت حیدریه از عهد اشکانیان
تربت حیدریه از قدیمی ترین شهرهای به جا مانده از حکومت اشکانیان است. جالب است بدانید که نام این شهر در ابتدا و در همان دوران اشکانیان به زاوه شهرت داشته است. این شهر در دوران اسلامی و در قرن ششم هجری چون مدفن یکی از عرفا و صوفیان مشهور به نام قطب الدین حیدر شد، دوباره بر سر زبان ها افتاد و به این نام فعلی شهرت یافت، اما هیچ گاه نتوانست به رونق خود در دوره اشکانیان بازگردد، هر چند در عهد قاجاریه به واسطه حکمرانی اسحاق خان قرائی تا حدودی رونق گرفت. تربت حیدریه را می توان پایتخت زعفران جهان دانست. پس اگر عاشق مزرعه های پر از گل های بنفش و ارزشمند زعفران هستید در ماه های پاییزی حتما سری به تربتحیدریه بزنید. در تربتحیدریه مجموعه ای از جاذبه های تاریخی و باستانی در کنار جاذبه های طبیعی می تواند سفر پرماجرایی را برای شما رقم بزند. در ادامه به معرفی کوتاه این دیدنی ها می پردازیم.
جاذبه های تاریخی
آرامگاه شیخ ابوالقاسم گورکانی
شیخ ابوالقاسم نیز از دیگر عرفا و صوفیان مشهور در شمال شرق کشور است. این عارف در سال های 373 ه.ق تا 450 ه.ق می زیسته و به عنوان پنجمین قطب سلسله صوفیه معروف است. آرامگاه او در عهد صفویه به وسیله چند تن از مریدانش ساخته شد. بنای مقبره به صورت طاقی است که گنبدی بزرگ روی آن قرار گرفته. در کنار این بنا نیز اقامتگاهی برای مریدان شیخ تعبیه شده است. این بنا در روستایی به نام شیخ ابوالقاسم گورکانی که در سه کیلومتری جنوب تربت حیدریه است، قرار دارد.
آرامگاه قطب الدین حیدر
مزار قطب الدین حیدر عارف و صوفی قرن ششم نیز در تربت حیدریه قرار دارد. این بنا و مسجدی که در کنارش ساخته شده است قدمتی هم راستا با عهد تیموریان دارد و در مرکز شهر واقع است.
مساجد جامع در تربت حیدریه
و رشتخوار
یکی دیگر از جاذبه های تاریخی در این منطقه مسجدهای جامع در دو شهر تربت حیدریه و رشتخوار است. مسجد جامع پیشین تربت حیدریه ایوان و گنبد آجری بلندی دارد که در1040 ه.ق یعنی در زمان شاه صفی صفوی ساخته شده است. از این بنا تنها ایوان اصلی آن که به شبستان پیوسته است و در درون شبستان، محراب و چهار غرفه وجود دارد در دو طبقه به جا مانده است. مسجد جامع رشتخوار زمانی در خود شهر وجود داشت اما حالا در بیابان های شرقی این شهر قرار دارد. متاسفانه بخش های زیادی از مسجد باقی نمانده است اما آن چه هنوز پابرجاست شامل یک گنبد و یک طاق هلالی بلند است که به نظر می رسد متعلق به شبستان تابستانی مسجد بوده است.
جاذبه های طبیعی
منطقه حفاظت شده سریشا
منطقه حفاظت شده سریشا در قسمت شمال تربت حیدریه و در فاصله ۲۰کیلومتری این شهر واقع شده است این پارک طبیعی به عنوان تنها منطقه حفاظت شده تربت حیدریه هم اکنون یکی از جاذبه های گردشگری این شهرستان است که بیشترین حجم از گردشگری ژئوتوریسم در آن انجام میشود . این منطقه ، در حاشیه جاده ترانزیتی شرق کشور و پارک جنگلی شهید حجتی از مناسب ترین مناطق گردشگری در این شهر است. طببعت این پارک به دلیل واقع شدن در منطقه کوهستانی و وجود چشمه سارهای فراوان در اطراف آن از زیبایی های بی نظیری برخورداراست .
آبشار رود معجن
یکی از آبشارهای مهم شهرستان تربت حیدریه آبشار رود معجن است که در بخش بایگ و در روستایی به همین نام واقع شده است. ارتفاع این ابشار ۲۹متر است که یکی از بلندترین آبشارهای موجود در این شهرستان است. همچنین وجود رودخانه دایمی این منطقه را یه یکی از بزرگترین و منحصر به فرد ترین جاذبه های گردشگری خراسان رضوی تبدیل کرده است. قرار گیری در نزدیکی شهر بایگ که به عنوان شهر ملی ابریشم ایران شناخته می شود و همجواری با روستای بسک که به عنوان تنها روستای ملی در استان خراسان رضوی شناخته می شود باعث معروف شدن هرچه بیشتر این منطقه شده است .