خانه شما بیمه دارد؟ اگر آتش سوزی، زلزله یا سرقتی اتفاق بیفتد و خانه یا اثاثیه شما آسیب ببیند، چه خواهید کرد؟ حتما از هزینههای سنگین بازسازی خانه یا خرید مجدد اثاثیه خبر دارید و حتما میدانید که کشور ما همیشه در معرض حوادث طبیعی مثل سیل و زلزله قرار دارد. ایران یکی از ۱۰ کشور آسیبپذیر جهان از نظر وقوع حوادث طبیعی محسوب میشود، به طوری که روزانه بیش از 50 حادثه آتش سوزی در کشور رخ میدهد. بیمه آتش سوزی یکی از ارزان ترین بیمهها محسوب میشود. یعنی شما میتوانید برای یک خانه 100 متری با 100 میلیون تومان ارزش اثاثیه، با پرداخت 20 تا 50 هزار تومان یک بیمه آتش سوزی یک ساله بخرید. البته در این بیمه فقط پوششهای اصلی یعنی آتش سوزی، صاعقه و انفجار جبران میشود. اما بیمه آتش سوزی فقط محدود به همین موارد نیست. بلکه پوششهای اضافی پرکاربردی در این بیمهنامه وجود دارد که شما میتوانید با پرداخت مبلغ بیشتری (در حدود 100 تا 200 هزار تومان) بیمه کاملتر و بهتری داشته باشید. پوشش هایی مثل زلزله، سیل، توفان، ترکیدگی لوله و سرقت.
زلزله فقط یک پوشش اضافی در بیمه آتش سوزی است و نه یک بیمه مستقل. یعنی بیمهای به اسم بیمه زلزله وجود ندارد و شما برای استفاده از این پوشش، باید یک بیمه آتش سوزی با پوشش زلزله خریداری کنید. البته یادتان باشد که بیمه زلزله یا همان بیمه آتشسوزی فقط خسارتهای مالی را جبران میکند، نه جانی. برای جبران خسارتهای جانی زلزله یک راه دیگر وجود دارد و آن هم داشتن بیمه حوادث است. حال اندکی با بیمه آتش سوزی و زلزله آشنا شویم.
بیمه زلزله در ایران
در کشور ایران بیمهنامه مستقلی به نام بیمه زلزله وجود ندارد اما پوشش زلزله از مهم ترین خطرات تکمیلی یا تبعی بیمه آتشسوزی است و با خرید پوشش زلزله بیمه آتشسوزی و پرداخت هزینه کمی میتوان ریسک زمین لرزه را هم تحت پوشش قرار داد.با خرید پوشش زلزله خسارت مستقیم وارد شده به مکانها، اعم از مسکونی و غیر مسکونی، صنعتی، همچنین لوازم و اثاثیه موجود در آن ها در مقابل زمین لرزه یا آتشسوزی ناشی از زلزله یا آتشفشان بیمه میشود. هر زلزله ای که رخ میدهد با توجه به شدت و گستردگی آن، می تواند خسارتهای فاجعه آمیزی به بارآورد بنابراین به این دسته از خطرات، ریسکهای فاجعهآمیز می گویند. ریسکهای فاجعهآمیز از دسته ریسکهای عام هستند و تا چند دهه پیش به ندرت این ریسکها قابل بیمه شدن بودند و از ریسکهای بیمهناپذیر تلقی میشدند. ولی با گسترش فعالیت بیمهای و پایه ریزی توسعه تئوری احتمالات و قانون اعداد بزرگ و همچنین ابتکار بیمه اتکایی و تقسیم ریسک بین بیمهگران، این دسته ریسکها نیز به خطرات بیمهپذیر تبدیل شدهاند.
مبنای محاسبه حق بیمه برای پوشش زلزله
و عوامل موثر بر آن
عوامل متعددی در تعیین حق بیمه زلزله موثر هستند؛ از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شهر یا منطقه جغرافیایی
با توجه به ساختار زمین شناسی و وجود گسلها تمام شهرهای ایران از نظر احتمال وقوع زلزله و درجه خطر به 5 گروه تقسیم بندی شده اند:
منطقه 1 (حداقل خطر): اصفهان، اراک، همدان، سنندج و ...
منطقه 2 : یزد، شهرکرد، ابهر، سوسنگرد و ...
منطقه 3 : اهواز، مشهد، بوشهر، فریمان و ...
منطقه 4 : شیراز، زاهدان، زنجان، ایلام، تبریز، گرگان، رشت، خرم آباد، ساری، کیش...
منطقه 5 (حداکثر خطر): تهران،کرج، قم، قزوین، کرمان و ...
بدیهی است نرخ حق بیمه در شهرهای پرخطر بیشتر از شهرهای کم خطر است.
سازه یا نوع اسکلت
میزان استقامت و استحکام یک بنا در برابر لرزشهای زلزله به میزان قابل توجهی بستگی به نوع اسکلت ساختمان دارد، بنابراین هر چقدر سازه محل مورد بیمه، سازه مستحکمتر و مقاومتری باشد، حق بیمه پرداختی کمتر خواهد بود.
برای محاسبه حق بیمه پوشش زلزله سازهها به پنج نوع تقسیم میشوند که هر یک بسته به میزان مقاومت آن سازه در برابر زلزله درصد مشخصی به حق بیمه پرداختی اضافه میکند:
سازههای مطابق با آییننامه 2800 (آییننامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله)
سازههای بتن یا سوله
سازههای اسکلت فلزی
سازههای آجری
سازههای گِلی (سنتی و قدیمی)
میزان سرمایه و ارزش محل مورد بیمه
حق بیمه زلزله نسبتی از سرمایه بیمهنامه است و طبیعتا با افزایش سرمایه بیمهنامه حق بیمه نیز افزایش مییابد .سرمایه در حالت کلی شامل متراژ مورد بیمه و ارزش ساخت و بازسازی هر متر مربع از بنا در صورت بروز خسارت (شامل هزینه تأسیسات، پکیج، کابینت و کلیه وسایلی که در محل مورد بیمه وجود دارد نیز میشود) و همچنین در صورت تمایل بیمهگذار به پوشش اثاثیه، شامل قیمت لوازم محل مورد بیمه است.
ارزش لوازم و اثاثیه
میزان ارزش لوازم و اثاثیه محل مورد بیمه نقش مهمی در تعیین میزان حق بیمه دارد؛ البته این مورد بستگی به آن دارد که بیمهگذار تمایل داشته باشد لوازم و اثاثیه محل مورد بیمه را نیز تحت پوشش زلزله قرار دهد.
انواع اموال بیمهشده در بیمه آتش سوزی
به طور کلی اماکن و مراکزی که در بیمه آتش سوزی تحت پوشش قرار میگیرند به سه دسته تقسیم میشوند:
واحدهای مسکونی: محلی که صرفا به منظور سکونت از آن استفاده میشود، این پوشش شامل ساختمان و اثاثیه آن میشود.
مراکز صنعتی: شامل تمامی کارخانجات صنایع غذایی، آشامیدنی، دخانیات، نساجی، پوشاک، چرم، چوب، کاغذ، مقوا، چاپ و صحافی، شیمیایی، محصولات کانی غیرفلزی، فلزات اساسی و صنایع متفرقه میشود.ساختمان تأسیسات ماشین آلات، مواد اولیه موجود و محتویات هر یک از مراکز یاد شده را میتوان در مقابل خطرهای آتشسوزی، انفجار، صاعقه و همچنین کلیه خطرهای اضافی ذکر شده تحت پوشش بیمه قرار داد.
مراکز غیرصنعتی: تمام مراکزی که در آن فعالیت صنعتی صورت نمیگیرد، مانند ساختمانهای تجاری، اداری، رفاهی، آموزشی، خدماتی و انبارها که این پوشش شامل ساختمان، تاسیسات، ارزش دکوراسیون، اثاث اداری، موجودی کالاها و ... میشود.
عوامل موثر بر نرخ بیمه آتش سوزی
عوامل متعددی بر حقبیمه آتش سوزی تأثیر میگذارند، از جمله:
خطرات اضافی: همانطور که گفته شد، بیمه آتش سوزی شامل خطرات اصلی و خطرات اضافی است، که برای تهیه آنها باید هزینه جداگانهای پرداخت کرد. بعضی از این خطرات تأثیر زیادی بر افزایش حقبیمه دارند. البته نحوه تأثیرگذاری این پوششها بر حقبیمه در شرکتهای مختلف متفاوت است و در مجموع حقبیمه آتش سوزی به اندازهای کم است که پرداخت آن حتی با وجود چندین برابر شدن هم میسر است.
شرایط بیمهنامه: حالا با توجه به توضیحاتی که در بخشهای قبل درباره شرایط بیمهنامه داده شد، میدانیم این شرایط تاثیر زیادی بر حقبیمه میگذارد، به ویژه در مقیاس صنعتی. به عنوان مثال هزینه حقبیمه در شرایط جایگزینی و بازسازی بیشتر از شرایط ثابت است و آن هم به دلیل امتیازاتی است که بیمهگر به بیمهگذار اعطا میکند. یا برای مثال شرکت بیمه برای بیمه با شرایط فرست لاست تخفیفی در نظر میگیرد.
تخفیفات بیمه آتش سوزی: همانند تخفیف بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه تخفیف بیمه آتش سوزی نیز شکلهای مختلفی دارد. هر شرکت بیمه ممکن است تعدادی از این تخفیفات را ارائه دهد یا حتی در شرایط مختلف تخفیفات ویژهای مانند موارد زیر را برای بیمهگذاران در نظر بگیرد:
تخفیفهای مناسبتی: مانند سایر بیمهها بعضی از شرکتهای بیمه در روزهای خاصی از سال مانند نوروز، دهه فجر و ... تخفیفات مناسبتی در نظر میگیرند.
تخفیف بیمه عمر: در برخی از شرکتهای بیمه در صورت داشتن بیمه عمر همان شرکت، برای بیمه آتش سوزی و بیمه بدنه تخفیف در نظر میگیرند.
تخفیف حساب بلندمدت: در اکثر شرکتهای بیمه، برای متقاضی خرید بیمه آتش سوزی که در بانک متصل به شرکت بیمه حساب بلندمدت داشته باشد، تخفیفی در نظر گرفته میشود.
تخفیف گروهی: در برخی شرایط بعضی از شرکتهای بیمه برای گروهی از افراد تخفیفی در نظر میگیرند. مثل تخفیفهای مربوط به افرادی که عضو نظام پزشکی یا نظام مهندسی هستند.
بیمه سرقت چه شرایطی دارد؟
سرقت هم یک پوشش اضافی در بیمه آتش سوزی است و نمیتوان آن را به صورت جداگانه تهیه کرد. این پوشش به «سرقت با شکست حرز» شناخته میشود و به این معنی است که سرقت رخ داده باید با از بین رفتن یک مانع مثل شکست در یا پنجره باشد، تا بیمه خسارت آن را پرداخت کند.
البته در کل این پوشش با شرایط خاصی صادر می شود. مثلا کارشناس بیمه باید حتما از منزل بازدید کند و منزل شما باید دوربین مداربسته داشته باشد.