اهمیت ترانزیت در ایران
ترانزیت کالا بر اقتصاد، اشتغال، امنیت، فرهنگ، سیاست و ... چه تاثیری می تواند داشته باشد؟
اصولا هر کشوری با توجه به شرایط و مقتضیات خود برای تهیه منابع درآمدزا اقداماتی را انجام می دهد. اما ایران به دلیل وابستگی شدید اقتصادی به درآمد حاصل از فروش نفت، آن طور که باید و شاید به دنبال منبع درآمد دیگری نبوده است. با این حال با توجه به موقعیت جغرافیایی فوق العاده و خدادادی ایران، ترانزیت یکی از فعالیت هایی است که میتواند بسیار درآمدزا باشد و تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم زیادی بر اقتصاد ایران بگذارد و در دولت سیزدهم به این موضوع توجه جدی شده است. در ادامه به دلایل اهمیت ترانزیت در ابعاد مختلف اقتصادی، اشتغال، امنیتی، فرهنگی، سیاسی و ... اشاره کرده ایم.
اقتصادی
ترانزیت را می توان یکی از منابع ارزآور در هر کشوری دانست که با توجه به ظرفیت موجود و جایگاه استراتژیک و موقعیت ایران، باید جایگاه و سهم مناسبی در اقتصاد ایران داشته باشد. منافع مالی حاصل از ترانزیت خارجی می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم درآمدهایی را نصیب کشور کند : کسب درآمد ارزی قابل توجه از طریق رفت و آمد وسایط نقلیه و حمل بار و مسافر توسط سازمان ها و موسسات ذی مدخل مانند سازمان بنادر، راه آهن، هواپیمایی و ناوگان جاده ای کشور؛ کسب درآمد ارزی ناشی از دریافت هزینه های تن کیلومتر، سند یا برگ دوزبلاغ، تفاوت نرخ سوخت و صدور روادید برای رانندگان و مسافرین ترانزیتی؛ همچنین کسب درآمد ریالی و ارزی ناشی از خدمات بیمه ای، فورواردری، کریری، تخلیه و بارگیری و انبارداری .
اشتغال زایی و ایجاد بازار کار
با توجه به بررسی های متعدد در صنعت ترانزیت، با عبور کالا از خاک ایران امکان ایجاد شغل های بسیاری با هزینه اندک به وجود می آید، به طوری که طبق بررسی ها به ازای عبور هر میلیون تن کالا از خاک ایران حدود 20 هزار شغل ایجاد خواهد شد. لذا تقویت ترانزیت نه تنها منافع اقتصادی کلانی دارد، بلکه از نظر اشتغال زایی نیز کشور را در وضعیت خوبی قرار خواهد داد. وقتی کالا با کامیون وارد کشور ما می شود به یک سری خدمات جانبی در طول مسیر مانند تعمیرگاه ها، استراحتگاه ها، هتلها، مکانهای تفریحی، فروشگاهها، رستورانها و... نیاز دارد که همین ها باعث اشتغال زایی می شود.
امنیتی
ترانزیت کالا علاوه بر دستاوردهای اقتصادی فراوانی که دارد، امنیت کشورهای منطقه را نیز به هم گره می زند و باعث افزایش ضریب امنیتی کشور می شود. بدون شک علت اصلی افزایش میزان ترانزیت، اتخاذ تصمیمات سیاست تنش زدایی است و کشوری در ترانزیت موفق خواهد بود که بتواند روابط اقتصادی و سیاسی با سایر کشورها برقرار کند. اجرای کنوانسیون های بین المللی گونه ای دیگر از ابزارهای ایجاد امنیت برای کشور هستند.
فرهنگی
در مناطق تردد تجار و مسافران، ارتباطات فرهنگی و فنی به وجود می آید و مسیر ترانزیت می تواند در این خصوص تحولات بدیعی را ایجاد کند که در واقع دستاورد همین رفت و آمدهاست، به طوری که جاده معروف ابریشم قرن ها دو کرانه خاوری و باختری دنیای تمدن کهن را از چین تا خاورمیانه به هم پیوند می داد و باعث ایجاد بسترهای گفت و گو، داد و ستدهای فرهنگی و هنری و مبادلات فکری و معنوی هم بود.
سیاسی
عبور کالاهای ترانزیتی از داخل یک کشور نه تنها از لحاظ اقتصادی، ایجاد درآمد و اشتغال زایی حائز اهمیت است بلکه نشان از اعتبار سیاسی کشور در جوامع بین المللی و بازرگانی جهان دارد. ایران نیز با توجه به قرارگیری در نقطه مهمی از نظر ترانزیت دارای پتانسیل های زیادی در این زمینه است. امید است روزی مسئولان کشور به این سرمایه گران بها، به نحوی دیگر بنگرند و شاهد تحول این صنعت سرمایه ساز در کشور باشیم.