کدام هیبریدی تر است؟!
چالش انتخاب بین نسخه های نیمه الکتریکی تویوتا کمری 2016، هیوندای سوناتا 2018 و کیا اپتیما 2017 در بازه قیمتی 700 تا 800 میلیون
محمدحسین شاوردی
روزنامهنگار
پریوس را قلم بگیرید و از فکر اوتلندر بیرون بیایید چون ما در این قاب دنبال خودروهای تک و خاص نیستیم.نه پریوس با آن ظاهر زشت و نه اوتلندر با آن ابعاد مهیب نمیتوانند چیزی عاید خریداران معمولی خودروهای هیبریدی کنند. خریدار واقعی خودروی هیبریدی که با انگیزه آلایندگی کمتر و مصرف سوخت بهتر سراغ نسخههای نیمه برقی میرود، دنبال نمایش نیست. او دنبال یک خودروی ساده و خوش ساخت است که در شهر و جاده و سفر و کار باری از دوش او بردارد و در عین حال شکیل و چابک و بادوام هم باشد. خب نه پریوس و نه اوتلندر پلاگین هیبرید به درد این افراد نمیخورند. این ها دنبال سدانهای متوسط شهریاند که نماد طبقه متوسط رو به بالا هستند و خریدشان مثل در دست داشتن چک رمزدار است که هرگاه بخواهند، به پول نقد تبدیل میشود. کمری هیبرید اولین خودرویی بود که این باب را گشود و سپس سوناتا 2016 هیبرید به شکلی گستردهتر بازار را فتح کرد. بعد از موفقیت بسیار جالب تویوتا کمری هیبرید و سپس هیوندای سوناتا هیبریدی در ایران، حالا اما نوبت به دیگر مدعی بازار سدانهای متوسط شهری یعنی کیا اپتیمای هیبریدی رسیده تا شانس خود را برای موفقیت در ایران بسنجد. این خودرو که نخستین بار در نمایشگاه خودروی تهران در سال 95 توسط نماینده رسمی برند کیا در ایران رونمایی شد، مدتی است به شکل گسترده از گمرک ترخیص شده و برای فروش در سطح گالریها به نمایش درآمده است. رقیبی که رنگی تازه به رقابت سدانهای هیبریدی بازار ایران زده است. این جا به بررسی ارزش خرید هر یک از این سه محصول میپردازیم و با بررسی دقیق و جزء به جزء ساختار فنی و ادوات رفاهی، بهترین گزینه برای خرید را به شما پیشنهاد میکنیم.
کیا اپتیما هیبرید
با ساخته عبوس کیا شروع میکنیم که نسخه بنزینی آن در ایران به شدت محبوب است. آخرین سرباز کیا در بازار وارداتی ها اما رقم غافلگیرکنندهای را برای نسخه هیبریدی از مشتریان طلب میکند. بهایی 800 میلیونی که در مدل فول اپتیما هیبرید، با سطح تجهیزات مناسبی عجین شده است. در بخش فنی هم بررسیها نشان میدهد بین عملکرد نمونه تکسوز بنزینی و نمونه هیبریدی تفاوت چندانی وجود ندارد گرچه نمونه هیبریدی را باید خودروی بهتری دانست که ضمن ارائه سطح مشابهی از قدرت و کیفیت، مصرف سوخت پایینتر، انتشار آلاینده کمتر و کشش بهتری به مالک و سرنشینان خودرو میدهد. بیشینه قدرت پیشرانه هیبرید اپتیما 192 اسببخار و بهترین سطح ارائه گشتاور هم 367 نیوتنمتر است که توسط یک جعبه شش سرعته اتوماتیک با قابلیت تعویض دستی به محور جلو منتقل میشود. با این مشخصات اپتیما هیبرید قادر است مصرف بنزین را در هر 100 کیلومتر تا 6/5 لیتر کاهش دهد که عدد درخورتوجهی است. در بخش طراحی بدنه و کابین، اپتیما هیبرید با داشتن همان طرح خشن که اندکی جلای کمتری نسبت به مدل GT لاین و بنزینی دارد، ظاهری نسبتا بازارپسند از خود ارائه میکند گرچه به نظر میرسد دیگر طراوت و تازگی خود را برای مشتریان از دست داده و مثل پاسات و تالیسمان یا حتی هیوندای سوناتا هیبرید 2018 جذاب نیست. نگاهی به لیست تجهیزات این خودرو اما ورق را برمیگرداند. بخشی که اپتیما از بسیاری جهات خودروی مناسبی برای علاقه مندان به آپشن است. طبق بررسی ها، اغلب نسخههای وارد شده این خودرو به بازار از سطح تجهیزات کاملی برخوردارند که سیستم صوتی هارمن-کاردن و 10 ایربگ اعم از زانویی، پردهای و کناری از مهم ترین آن هاست.
تویوتا کمری هیبرید
تقریبا با فاصله راحتترین، گرانترین و نرمترین سواری گروه را ارائه میکند و در زمینه مصرف سوخت هم عملکرد بهتری در مقایسه با دو رقیب کرهای دارد. اختلاف کمری با دو خودروی دیگر در حدی است که اگر قبل از این که با سوناتا یا اپتیما رانندگی کرده باشید و بعد پشت فرمان کمری بنشینید، قطعا دیگر به گذشته برنخواهید گشت! تجربه رانندگی با این سدان 203 اسبی که در زمان 8 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر در ساعت دست مییابد چنان جذاب است که باعث اختلاف قیمت شدید کمری با رقبای کرهای به رغم مدلهای 2018 آن شده است. در واقع در حالی که دو خودروی کرهای در نسخههای 2018 بین 675 تا 775 میلیون خرید و فروش میشوند، کمری هیبرید مدل 2016 کارکرده بهایی حدود 825 میلیون تومان دارد.دوام، ظاهر موقر و گنجایش مناسب اما تنها بخشی از فاکتورهای خوب کمری است. امکانات کمری هم شما را مسحور میکند. از آن جا که این خودرو در نسخههای وارد شده به ایران از انواع سفارش آمریکا هستند، سطح تجهیزات کاملی نظیر 10 ایربگ، شش نوع سیستم ترمز و هشداردهنده، سیستم صوتی JBL با 10 بلندگو، صندلیهای چرمی برقی و چندحالته برای راننده و سرنشین جلو، سیستم تشخیص نقاط کور، استارت /استاپ به همراه کیلس استارتر، سیستم تهویه مطبوع هوشمند و دوکاناله در کنار سانروف را با خود به همراه دارد. کمری هیبرید که یک سوم محصولات کرهای، فرانسوی و آلمانی استهلاک و هزینه نگهداری دارد، در بخش دینامیک رانندگی به دلیل نوع کارکرد موتور با چرخه اتکینسون، اندکی در ابتدای کار کند به نظر میرسد ولی به محض ورود موتور بنزینی به مدار، به یک اسب چابک تبدیل میشود. در نهایت این که گرانی تنها نکته منفی کمری هیبرید 2016 است.
هیوندای سوناتا هیبرید
محبوبترین خودروی این کلاس از نظر فروش و شناخت بین عامه مردم و خریداران که قیمت مناسب، ظاهر به روز و تجهیزات خوبش کمک کرده تا به این وضعیت دست یابد. این مدل که کشیدهترین سدان این جمع هم هست، بزرگ ترین صندوق بار گروه را با 440 لیتر گنجایش داراست. موتور خودرو و گیربکس آن با کیا اپتیما هیبرید یکسان است و عملکرد مناسبی دارد. نقطه ضعف بزرگ سوناتا در این نسل اما داشبورد و مجموعه کنسول کلاسیک آن است که خیلی طرفدار ندارد و همین عامل هم زمینه فروش کمترش را در مقایسه با رقبا فراهم کرد. در واقع سوناتا هیبرید 2018 با توجه به قیمت 675 تا 700 میلیونی که دارد، همان بسته اپتیما را با ظاهری بهتر و امکاناتی کمتر ارائه میکند. سوناتا هیبرید 2018 که از زبان طراحی مجسمه سیال 2 سود می برد، ظاهری لوکستر از نسل قبلی دارد و در مقایسه با نسخه بنزینی و 2017 سوناتا در ایران، در بخش عقب، نمای جلو و طرح سپرها کاملا راه متفاوتی رفته است. مواردی که سوناتا را بیشتر از هر زمانی به یک اتومبیل جوانپسند و نه یک سدان شهری نیمه لوکس تبدیل کرده است. ایراد بزرگی که در این بین به سوناتا و البته اپتیما وارد است، شباهت نداشتن به خودروهای هیبریدی در زمینه دوام و مصرف سوخت است. برای نمونه در حالی که کمری کمتر از 5/5 لیتر بنزین را به صورت ترکیبی در شهر و جاده مصرف میکند، سوناتا و اپتیما این رقم را تا بیش از 6/7 لیتر هم افزایش میدهند.
نتیجه گیری
اما آیا در شرایطی که نسخههای بنزینی خودروهای رقیب مثل رنو تالیسمان، پژو 508 جیتی لاین، هوندا آکورد EXB مدل 2016 یا فولکس واگن پاسات در رده قیمتی 575 تا 775 میلیون در بازار به فروش میرود، چقدر خرید محصولات هیبرید با این سطح قیمت عاقلانه خواهد بود؟طبیعتا هیبریدیها مصرف و استهلاک کمتری دارند و سالانه چیزی بین 500 هزار تومان تا یک میلیون در بخش بنزین (سوپر) کاهش هزینه و صرفه جویی خواهند داشت. در عین حال از آن جا که محصولات هیبریدی همه از تخفیف 90 درصدی ورود به طرح ترافیک پایتخت و کلانشهرها برخوردارند، اضافه قیمت این محصولات تا حدی قابل اغماض است اما این که آیا پرداخت 100 میلیون تومان بیشتر بابت خودرویی پاکتر چقدر برای مشتریان ارجحیت دارد، هنوز مشخص نیست. هیبریدی بودن یک خودرو در ایران فعلا جزو ترجیحات مهم خریداران نیست و سه خودروی مذکور در این گزارش هم اغلب به دلایل دیگری از جمله بهروزبودن از سوی خریداران انتخاب میشوند. به همین دلیل هم کمتر کسی سراغ کمری میرود و اغلب هیبریدیبازها سوناتا هیبرید 2018 را انتخاب میکنند.