
نگاه ما به مسئله
تعداد بازدید : 0
طرح تحول؛ خطر از دست دادن فرصت
توجه دولت بهسلامت با طرح تحول
طرح تحول نظام سلامت بهزعم کارشناسان، پشت درهای بسته و بدون اقناع نقشآفرینان مختلف این حوزه اجرا شد. البته مجموعه تصمیمات وزارت بهداشت در چند سال اخیر نشاندهنده این است که سیاستگذاری در این وزارتخانه از کانال تأمین منافع پزشکان متخصص میگذرد. این حقیقت بسیار سریع در گام سوم این طرح تجلی پیدا کرد بهگونهای که بهصورت یکشبه تعرفههای پزشکان متخصص تا 3 برابر افزایش یافت و به دنبال آن موجی از اعتراضات و توقعات را نهتنها در سایر اعضای کادر درمان همچون پرستاران بلکه در بین کارمندان سایر دستگاهها به وجود آورد. از سوی دیگر سرازیر شدن حجم عظیم اعتبارات عمومی به بخش سلامت و اولویتدار شدن این عرصه در نظام تصمیم گیر کشور فرصتی است مغتنم برای مسئولین وزارت بهداشت تا با اتکای به آن بتوانند طرحهای اساسی مغفول مانده این حوزه را به سرمنزل مقصود برسانند.
پرهیز از سیاستهای مقطعی
سیاستگذاری در وزارت بهداشت عمدتاً مقطعی و جهت حل یک معضل حوزه سلامت است. بهطور مثال در ابتدای شروع به کار دولت یازدهم، مساله بالا بودن پرداخت از جیب مردم و افت کیفیت خدمات معضل آن دوره بوده است که برای حل آن طرح تحول سلامت کلید خورد. این در حالی است که کمتر شاهد سیاستگذاریهای عمیق و بلندمدت برای افزایش کارایی نظام سلامت هستیم؛ و این شرایط منجر به این شده است که جهت حرکت کلی نظام سلامت جهت درستی نباشد.
پرداخت از جیب کم شد اما ...
گرچه در طرح تحول نظام سلامت پرداخت از جیب مردم در بیمارستانهای دولتی به مقدار بسیار کمی رسیده اما نباید فراموش کرد که عمده پرداختی مردم در ازای دریافت خدمات در مراکز خصوصی و بخش سرپایی است که نهتنها دولت در این بخش ورود پیدا نکرده بلکه در گام سوم طرح تحول، تعرفههای بخش خصوصی بدون هیچ دلیل قانعکنندهای تا 003 درصد افزایش یافت بهطوریکه بر مشکلات مردم در بخش خصوصی افزوده شد.
بااینحال نحوه هزینه کرد منابع چالش جدی طرح تحول است، بر اساس گزارشها تمایل به خدمات القایی در بیمارستانهای دولتی از سوی ارائهدهنده و گیرنده خدمات افزایش چشمگیری داشته است که این موضوع لزوم بازنگری در نحوه هزینه اعتبارات عمومی را گوشزد میکند.